Marta – en av damfotbollens bästa spelare

Marta Vieira da Silva föddes i Alagoas 1986. Hon startade sin fotbollskarriär i Brasilien efter att hon blev upptäckt av en välkänd fotbollstränare som fjortonåring. Marta spelade i Brasilien fram till 2004 då hon började spela för Umeå IK:s damfotbollslag. Marta har spelat i damallsvenskan i 11 år. Marta började först spela i Umeå IK, sedan Tyresö FF och till sist FC Rosengård. Efter att ha spelat i Sverige i många år blev Marta 2017 svensk medborgare och har numera dubbla medborgarskap i Sverige och Brasilien. Marta beskriver Sverige som sitt ”andra hemland”.

Marta – Brasilien och Sverige

Efter Marta blev svensk medborgare blev såklart hela fotbollssverige ivriga inför tanken på att Marta skulle ansluta sig till det svenska landslaget. Men Marta själv hade sedan sin barndom haft en dröm om att spela i Barcelonas landslag. Även om Marta sa sig själv kunna tänka sig att spela för det svenska landslaget skulle det brasilianska landslaget alltid vara hennes förstahandsval.

Hon beskriver dock beslutet om att, som ung, flytta ensam till Sverige för att spela fotboll som det viktigaste beslutet i hennes liv. Marta upplever att Sverige generellt har en bättre damfotboll och att hon fick chansen att riktigt utvecklas som fotbollsspelare under hennes tid i damallsvenskan.

2004 och 2008 gick Martas barndomsdröm i uppfyllelse och hon fick vara med och representera Brasilien i deras landslag i OS där de både åren tog silvermedaljen.

Marta slår alla rekord

Marta har erhållit en imponerande mängd utmärkelser i sin karriär hittills. Den kanske mest prestigefyllda bedriften är att Marta fem år i rad blev utsedd till världens bästa fotbollsspelare av ”FIFA world”, vilket även är rekord. Även om Marta inte 2011 blev utsedd till världens bästa fotbollsspelare efter att ha blivit utsedd till det mellan 2006-2011 bör det nämnas att hon 11 år i rad blev utnämnd till en av världens tre bästa spelare. Marta Viera da Silva innehar även, med sina 15 mål, rekordet för flest levererade mål i världsmästerskap. Hon har, öga förvånande, även kammat hem ett par priser vid svenska Fotbollsgalan med.

Förutom alla sina utmärkelser för bedrifter inom specifikt fotbollen har Marta också bland annat fått äran att bli en av FIFA world cups sex ambassadörer 2014.

Efter att ha besegrat USA i ”The Pan American Games” 2007 sägs det att Marta ska ha blivit uppringd av självaste Pelé själv. Förutom vinsten och telefonsamtalet från fotbollslegenden så blev Martas fotavtryck förevigade i cement på stadion där matchen spelades. Marta var den första kvinnliga fotbollsspelaren som ärades på det viset i den stadion.

Martas spelstil

Marta är tack vare sina snabba fötter, sitt kvicka dribblande och enorma bollkontroll känd för många som den bästa kvinnliga fotbollsspelaren någonsin. Hon har blivit jämförd med bland andra legender som Ronaldinho och Pelé. Den sistnämnda sägs ha givit Marta ett smeknamn, ”Pelé in a skirt”.

Marta har under sin fotbollskarriär inte bara spelat och levererat i många olika lag utan även kunnat spelat och levererat på många olika positioner. Marta började sin fotbollskarriär med att vara offensiv mittfältare men har sedan dess spelat på mer framträdande positioner som också bidragit och möjliggjort hennes rekordslagning i antal mål i diverse mästerskap i hennes karriär.