Maradona och Pelé toppar listorna genom tiderna

De två spelarna som toppar alla listor när det kommer till världens bästa fotbollsspelare. Den första spelaren är Edson Arantes do Nascimento vanligare känd som Pelé är mest känd för sin tid i det brasilianska landslagen där hans prestation gav tre VM-guld. Den andra spelaren Diego Armando Maradona som också han bidragit till ett VM-guld åt sitt Argentina.

Pelé

Pelé har under sin karriär gjort 1284 mål på 1375 matcher han gjorde 77 landslagsmål och hans ses som en extremt bra spelare. Pelé blev sedd som en så bra spelare för att han hade bemästrat alla saker som en fotbollsspelare måste ha. Han var tvåfotad, han hade fantastik teknik och förstod hur spelet fungerade. Han kunde springa 100 meter på elva sekunder och även om man inte tycker att han är världens bästa spelare så tycker de flesta ändå att hans karriär visade att han kunde allt. Han gjorde allt från frisparkar, lysande passningar och ett utmärk huvudspel.

Pelés genomslag

Pelé startade sin professionella karriär som sexton åring blev internationellt uppmärksammad när han som 17 åring hjälpte till att ta hem det brasilianska guldet från VM i Sverige. Även om det är lite surt att Brasilien segrade i finalen över Sverige så måste man ändå ge det till Pelé som gjorde två mål. Han gjorde hattrick mot Frankrike i Semifinalen samtidigt som det roligt nog var nära att han inte blev uttagen på grund av hans unga ålder.

Bara på några år blomstrade Pelé upp som en av de största spelarna i världen och hans talang fick många att se honom som världens bästa fotbollsspelare. Eftersom han nu sågs som en fotbollsspelare i världskraft började alla de stora europeiska klubbarna vilja köpa honom. Trots detta stannade Pelé i sin hemma klubb Santos. 1960 fanns det dock en chans att han skulle bli köpt av Real Madrid men Pelé var folkets hjälte i Brasilien. Protester utbröt från Santos fansen och Pelé som den folksymbol han är stannade i klubben fram tills 1974. Han har också varit Brasiliens idrottsminister och är idag 76 år gammal.

Maradona

Maradonas fotbollsresa startades i hemklubben AA Argentinos ungdomslag det var genom hans framgång i detta lag Barcelona skulle betala 50 miljoner kr för honom. PÅ den tiden såg man honom som den näste Pelé. Som 17 åring blev Maradona petad från landslagstruppen samtidigt som de van VM. Maradona utryckte sin bitterhet över att han inte som Pelé fick bli världsmästarna vid 17. Han blev däremot hjälten när Argentina vann ungdoms-VM 1979.

Maradona fick sin revansch 1986 då Argentina tog hem VM-guldet och han sågs av många som turneringens stjärna. Han gjorde totalt fem mål i turneringen och han slog den avgörande passen som sänkte Västtyskland. Det var också under denna period som han blev sedd som en av världens bästa spelare och SSC Napoli köpte honom för rekordsumman 65 miljoner kr. I Napoli så man honom som nästan omänsklig och han blev en hjälte för klubben. Med Maradona van Napoli både ligan och cuppen för förstagången någonsin. Maradona blev senare tränare och är idag förbundskapten för Argentina.